lördag 23 december 2017





Bokrecension - "Hur ska det gå för Pinnebergs ?"




ETT STORT TACK TILL Lind & Co för rec.ex !


Kan köpas hos bl a ADLIBRIS

Hur ska det gå för Pinnebergs?
av Hans Fallada

Hur ska det gå för Pinnebergs? blev Hans Falladas stora genombrott som författare, och boken betraktas idag som en modern klassiker. Här skildras Weimarrepublikens sista dagar och nazisternas smygande maktövertagande. Det är berättelsen om ett ungt pars kamp mot arbetslöshet och inflation - en hyllning till den lilla människan och till kärlekens styrka i en tid av politisk osäkerhet och ekonomisk kollaps.
Johannes Pinneberg vet hur man fjäskar för kunder, han kan räkna och han tar sitt arbete på stort allvar. Men lönen är så låg att det knappt går att leva av den - att sätta ett barn till världen är otänkbart, nästan en katastrof.
Men det är precis det som händer Johannes och hans kära Lämmchen.

Mitt betyg:
5/5

Så här tyckte jag om boken:
Författaren Hans Fallada har skrivit en bit historia av hur en vardag kan vara på vägen mot andra världskriget, om hur livet och förutsättningar som fanns för de små människorna. Med andra ord lite historia innan tyrannen började förpesta livet för människorna i Europa med dessa högervindar.
Det är en mycket gripande berättelse om Johannes och Emma Pinneberg och deras kamp i vardagen i en värld som var på väg mot avgrunden.

Hans Fallada berättar på ett oerhört skickligt och varmt sätt om huvudpersonerna Johannes och Emma som beskrivs som skötsamma, ambitiösa, sparsamma och hederliga människor men som samtidigt gärna vill unna sig NÅGOT iaf. De kan upplevas ibland som naiva och fåfänga. Det är absolut mänskligt det som beskrivs om dem.

Berättelsen berör på olika sätt genom att man som läsare får en så klar bild av Johannes och Emma.
Han som den lite stundtals stingslige men där orsaken till det bottnar i en osäkerhet och han bär på ett stort ansvar med en familj och de hårda villkor som är i vardagen. Johannes har velat mycket har jag en känsla av i boken men genom den svåra tid som är så får han det svårare och svårare att sträva uppåt utan det blir istället tvärtom.
Hon som den förstående och trygga i familjen. Som stretar på ihop med make och barn i en tid då så mycket satts ur spel av hur ett samhälle skall vara.

Fallada skriver på ett levande, stillistiskt lättflytande språk genom boken. Den är en riktig bladvändare.

Den här boken kan jag tänka mig att läsa om igen om något år :-)





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar